Casa lui Darcy si satu’ renumit pentru tarte

O noua excursie, fratilor, in minunatul Peak District.

Image

Parcul National Peak Distric se asterne frumos la capatul sudic al Penninilor, intre Sheffield si Manchester. A fost primul parc national infiintat in 1951 si acopera sase comitate.

Image

Prima oprire pe ziua de azi a fost la Casa Chatsworth, cea mai importanta atractia turistica din aceasta zona a parcului. Doua treimi din casa sunt inca locuite de catre Ducele de Devonshire.

Image

Casa originala din perioada Elisabetana a fost construita in 1551 de catre Bess de Hardwick si al doilea ei sot. Maria Regina a Scotiei [ Mary Queen of Scots] a fost intemnitata de cateva ori intre 1570 si 1581 la cererea verisoarei sale Elisabeta I. Casa a fost modificata intensiv intre 1686 si 1707 apoi largita in anii 1820.

Image

Si pe langa o casa frumoasa mai sunt si 105 acri de gradina, cu sere, labirint din boscheti, helestee, fantani, copaci si trandafiri.

Image

Si sa nu uitam statuiile de inspiratie antica…

Image

…sau cele din epoca contemporana.\

Image

Cascada in trepte a Primului Duce.

Image

Si acum in interior. Se pare ca tavanele cu picturi baroce sunt atractia principala in casa, insa si celelalte camere nu duc lipsa de lucruri interesante, cum ar fi picturi de Rembrandt si Gainsborough.

Dar ca sa fiu sincer, cand am ales sa merg in excursia asta, nu m-au interesat picturile [am vazut in muzee destule], ci faptul ca asta e casa lui Darcy. Si da, stiu ca Domnul Darcy e un personaj fictiv [da, sigur], dar aceasta casa a aparut in Mandrie si Prejudecata, ecranizarea din 2005 reprezentan  Pemberley-ul, casa lui Darcy. Casa a fost mentionata si in cartea lui Jane Austen ca fiind unul dintre locurile pe care Elizabeth Bennet le viziteaza inainte sa ajunga la Pemberley. De asemenea a aparut si in filmul Ducesa in care joaca tot Keira Knightley impreuna cu Voldemort [actorul].

ImageImage

Imi pare rau ca nu am apucat sa-i fac poza, dar in dormitorul doamnei era un dulap mare si alb, cu elemente aurii. Nimic nou pana acum, dar in spatele usilor nu erau haine, nu era nici Narnia, era o cada de imbaiat, cu toate accesoriile necesare, cu exceptia robinetelor. Vreau si eu asa ceva in camera. M-ar scuti de un drum pana la baie…

Image

Sala de mese a celui de-al saselea Duce. Oare cati duci are casa asta?!

Image

Et la piece de resistance…

Image

Camera cu sculpturi. In film parea mai mare camera, dar oricum…e frumoasa si majoritatea statuilor sunt facute de Canova.

si melodia..

ImageImage

Au si arta moderna, nu doar arta clasica…

Image

Si niste floricele ciudate si ne indreptam spre a doua vizita. Am uitat ceva: la casa ast era si un targ de mancare: placinte medievale [majoritate aveau miel si cartofi], foarte mult fudge, bere, burgeri si inghetata. Si multe, multe, multe oi.

 

 

Image

Urmatoare oprire a fost in … nu stiu daca era oras sau sat, oricum se numeste Bakewell. Acest loc este renumit pentru budinca Bakewell sau cunoscuta in mod general, Tarta Bakewell.

Arata asa :

IMG_1337

 

E un foietaj umplut cu un fel de crema de zahar ars si sub crema aia e dulceata de capsuni.

Tarta a fost inventata spre sfarsitul secolului XIX cand un bucatar a facut o eroare in timp ce facea o tarta de capsuni. Chiar ca a facut o eroare… E interesanta la gust, dar cum eu nu ma omor dupa mancarurile facute din capsuni sau cu aroma de capsuni nu as zice ca e preferata mea. Dar daca ti-e foame si singurul loc unde sa poti sta jos e in cimitir merge. Si vorbesc de cimitirul de mai sus de la Biserica All Saints. Cred ca se distreaza de minune astia in ziua de Halloween.

Si ca veni vorba de distractie azi fiind zi de targuri si piete, in biserica, dupa slujba bineinteles, se organizase open caffe : biserica era plina de mese cu fete rosi iar o doamna imbracata in servitoare edwardiana si cu o cruce imensa pe piept servea batranii enoriasi cu ce doreau. Cred ca era un fel de…ultima masa inainte de stiti-voi-ce.

IMG_0845 IMG_1341

 

Cat despre catunul Bakewell… nimic interesant. Aveau cateva targuri – un targ hand made lipsit de originalitate, un targ cu…obiecte si un targ cu mancare. Surprinzatori de multi motociclisti si ma refer la veterani pe Harley si tipe care te pot taia in doua cu privirea; stateau pe malul raului cu rate si beau suc de portocale sau mancau inghetata. Foarte responsabili.

Tot pe marginea raului, langa mine, era o domnisorica de vreo 12-13 ani care citea Harry Potter and the Order of Phoenix. Pentru un minut am fost mandra de generatia ei; dar probabil e si ea o exceptie.

IMG_0841Si niste oi odihnindu-se. In jurl casei Chatsworth e un domeniu imens [cica in jur de 133 mile de trasee pt plimbare] plin cu oi si baliga lor. Si cum drumul era din tarana si pietroaie si baliga, am reusit ceea ce reusesc eu de fiecare data  si m-am impiedicat. Si am ajuns pe jos. Si sticla de apa era pe camp. Si mi-am rupt blugii in genunchi. Si ma dor picioarele de mor. Maammi?! :-s

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s